Türkiye’nin dört bir yanında meydana gelen depremler, özellikle İstanbul’da beklenen büyük depremin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Kahramanmaraş merkezli “asrın felaketi” olarak adlandırılan depremin ardından, Marmara’da büyük bir depremin neden hâlâ gerçekleşmediği merak konusu. Konuya ilişkin dikkat çeken bir açıklama, Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş’tan geldi.
Marmara ve San Francisco Benzerliği
Prof. Dr. Bektaş, marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depremin gecikme nedenini San Francisco’da yaşanan benzer bir durumla ilişkilendirdi. 1999 İzmit depreminden sonra uzmanların, İstanbul’da 30 yıl içinde 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin olacağı yönündeki öngörülerinin gerçekleşmediğine dikkat çeken Bektaş, Marmara’nın şu anda 75 yıllık bir “sakinlik dönemi” içinde olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Bektaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“1999 İzmit depreminden sonra ‘30 yıl içerisinde İstanbul’da yaşanabilecek 7 ve üzeri büyüklüğünde bir deprem olacağı’ öngörüsü gerçekleşmedi. Marmara, 500 yıllık tarihsel sürecinde ve 1906 San Francisco M7.8 depremi sonrasında olduğu gibi 75 yıllık bir sakinlik dönemine girmiştir.”
Marmara Depremine hazırlık süreci Devam Ediyor
Bektaş’ın açıklamaları, İstanbul’da beklenen depremin gecikmesinin bilimsel nedenlerini ortaya koyarken, uzmanlar bu sakinlik döneminin yanıltıcı olmaması gerektiğini vurguluyor. Marmara Bölgesi’nde hala yüksek bir deprem riski bulunurken, önlem ve hazırlık çalışmalarının sürmesi hayati önem taşıyor.
Depremle ilgili çarpıcı bilimsel veriler ve açıklamalar, Marmara’daki büyük deprem beklentisini tartışmaya açmaya devam ediyor.